Gratis E-book!!
Sparen zinloos? ONZIN
geplaatst op 29 januari 2020
Onlangs verscheen er in diverse landelijke media het bericht met de kop dat sparen zinloos zou zijn. Ik vind dit een misleidende boodschap. Zeker nu een verkeerd signaal. In een tijd dat men juist probeert om mensen te stimuleren om verstandiger met hun geld om te gaan. Een buffer voor tegenvallers  juist aan te houden, getuigt zo'n "kop" het van weinig verantwoordelijkheidsgevoel om sparen te ontmoedigen.

In het stuk stond dat de spaarrente op dit moment lager is dan de inflatie. Dit zal ongetwijfeld voor sommige spaarrekeningen kloppen. Dit kan betekenen dat je over een jaar minder voor je spaargeld kunt kopen dan nu. Een waarheid als een koe. Maar dit betekent niet dat sparen zinloos is, integendeel. Sparen doe je op de eerste plaats om geld achter de hand te hebben om onverwachte tegenvallers te kunnen opvangen of om een jaar zonder zorgen na te kunnen denken over wat je gaat doen welke stappen ga je zetten om je passie te volgen. Maar zeker ook als je wasmachine kapot gaat of je koelkast het plotseling begeeft. Of je auto heeft onverwacht kuren en staat voor een grote reparatie ingepland. Je wilt hem dan laten repareren of vervangen. Als je hiervoor geld moet lenen, bijvoorbeeld met consumptief krediet, ben je klip en klaar duurder uit. Ja, het is in de maand maar een "klein" bedrag maar op jaarbasis ben je gewoon 10 a 12 % rente kwijt aan de bank die eigenlijk bij jou op de rekening zouden moeten blijven staan.
Tegen de inhoud van het bericht is niet veel in te brengen. Tegen de kop sparen is zinloos wel, gezien het enorme aantal reacties op internet waaruit blijkt dat mensen deze boodschap klakkeloos aannemen en sparen verwerpen. Als het (enige) doel van sparen zou zijn om vermogensgroei te realiseren, dan zou sparen op dit moment inderdaad weinig zin hebben. Maar de realiteit is dat sparen ook bedoeld is om tegenslagen op te vangen. Je voelt je lekker en veilig, rustiger als je  geld op de bank hebt staan. Het is heel verstandig om wat achter de hand te hebben, desnoods onder je bed of in een oude sok. Een van de 18 geldgeheimen die ik beschrijf in mijn boek is: Verhoog steeds beetje bij beetje je "nullijn". Een denkbeeldige lijn (positief saldo) waaronder je spaarbedrag niet mag komen. Als je daar mee begint, heb je zo een bankrekening waar je blij en trots van wordt en blijft.
Het plaatsen van reacties bij dit artikel is uitgeschakeld.