Gratis E-book!!
Maakt geld gelukkig?
geplaatst op 23 augustus 2019
Poen, poen, poen, poen de een zegt geld, de ander money, maar wij zeggen poen. Wim Sonneveld snapte het als geen ander. De wereld draait om poen.

Maar maakt geld nou wel écht gelukkig?

Iedereen snapt dat een mooi gebaar een teken van waardering is, terwijl een briefje van vijf euro juist een diepe belediging kan zijn.

 


Velen zweren immers bij het gezegde ‘geld maakt niet gelukkig;. Maar ook dit kun je in twijfel trekken. Wat is dan wel de waarheid? Maakt geld nou wel of niet gelukkig? Het antwoord blijkt simpel, maar tweeledig. Organisatiepsycholoog Kilian Wakoe legt hier uit Waarom.Het onderstaande kan ik als vader en als echtgenoot en ondernemer voor de volle 100% beamen. Of ik het ook zo zou hebben gedaan? Veel leesplezier. En verbaas je over het antwoord op de vraag:


Maakt geld gelukkig? 

‘Een aantal jaar geleden is mijn kind geboren. Dat was nog een hele organisatie. In alle eerlijkheid was ik blij toen het voorbij was. Het is namelijk geen pretje om de persoon waarvan ik enorm veel houd door een helse pijn te zien gaan, terwijl ik niks kan doen om het te verhelpen.

Om tien uur was het eindelijk zover. Ons kindje werd geboren. De volgende ochtend liep ik een beetje versuft door een babywinkel toen ik ineens een aanbieding zag staan met de tekst: ‘Mokken voor mama’. Ik keek naar de mok en dacht; die moet ik hebben. De prijs? € 4,95.

Het kado
Toen ik thuis kwam, haalde ik mijn zoontje uit de wieg, liep naar mijn vrouw en gaf haar de mok samen met hem. Ze vond het prachtig! Tranen van emoties. Ze was helaas niet de enige die moest huilen, want ook de baby ging tekeer. Dat stond niet in de planning, haha. Maar goed, het was een ongelofelijk mooi moment, want ze voelde dat het een oprecht gebaar was een teken van respect voor alles wat ze had doorgemaakt. De afgelopen negen maanden in het algemeen en de laatste 48 uur in het bijzonder.

Twee jaar later speelde hetzelfde riedeltje zich opnieuw af, alleen beviel mijn vrouw dit keer van een dochter. Ook nu stond ik de volgende dag weer in de babywinkel, keek ik naar dezelfde mok en stelde mezelf de vraag: wat nou als ik in plaats van die mok haar gewoon een briefje van vijf euro geef? Dat ik het handje van de baby pak en dan het briefje overhandig? Ik denk dat alle mannen kunnen bevestigen dat de kans groot is dat ik in dit geval een flinke trap had gekregen.

De econoom
Een econoom had echter voor het briefje gekozen. Die had gezegd: ‘Het vijf euro biljet is vijf cent meer waard dan de mok én je kunt er voor kopen wat je wil.’
Toch snapt iedereen dat een mooi gebaar een teken van waardering is, terwijl een briefje van vijf euro juist een diepe belediging kan zijn. Maakt geld in dit geval gelukkig? Het antwoord mag duidelijk zijn: nee.

Maar stel je nou eens voor dat mijn vrouw niet in het rijke Nederland woont, maar in Afrika. In een gebied waar nauwelijks voedsel of water beschikbaar is. Een plek waar het net geboren kind wellicht niet kan overleven omdat er te weinig geld is om hem te onderhouden. Zou mijn vrouw, in deze specifieke situatie, nog steeds voorkeur geven aan de mok? Of zou ze kiezen voor het geld? Maakt geld in dit geval gelukkig? Het antwoord is:  Ja.

De crux
En dat is precies waar de crux van de vraag ‘maakt geld gelukkig?’. Voor mensen met weinig geld is de waarde immers heel anders dan voor mensen die wel ruim zijn voorzien. Maar wat is nou de relatie tussen geld en geluk? Zijn de rijken gelukkiger dan de armen?

De som
Ja. Maar wat blijkt uit Amerikaans onderzoek; er zit wel degelijk een knikpunt in het geluksgevoel versus het inkomen. Mensen die meer verdienen dan € 65.000 per jaar zijn namelijk niet per se gelukkiger. Hoe dat kan?

De verklaring
Het laat zich niet moeilijk raden. Dit is namelijk te verklaren door het feit dat de mensen die (ver) ónder deze inkomensgrens zitten, nog teveel stress hebben over geld. Voor die mensen maakt geld gelukkig, want ze hebben immers minder zorgen met wat poen op de bankrekening. Voor de mensen die daar boven zitten is een gebaar, liefde en genegenheid veel belangrijker. Die zijn namelijk al voorzien in hun basisbehoeftes.’

Dus maakt geld gelukkig?

Ja, geld maakt gelukkig. (Tot op zekere hoogte.)

Bron: Talkies Man

 

Vorige maand heb ik hard gewerkt aan een mooie T-Shirt lijn voor ComHumans.
De events, de meetings, het samenkomen van alle abonnees, AMbassadors en gasten hebben ervoor gezorgd dat we een gave merchandise lijn hebben opgezet van spullen van en over ComHumans. Zo ook een T-Shirtlijn waar allerei gave oneliners en teksten op staan. Die tekst wil ik je vandaag, zeker met dit onderwerp, niet onthouden...;-)

Met witte letters op mijn zwarte shirt staat:
"Geld maakt niet gelukkig dus.....
toch huil ik liever in een Porsche
dan in de Bus!"

ComHumans.com


Als je dit blog inspirend vond, deel het gerust met je vrienden, gebruik de knoppen onderaan dit blog. Je reactie achterlaten mag altijd en wordt zeer gewaardeerd.


Arthur

 

 

7 Reviews
↓ Meteen een review schrijven

 

Bea

Geld is neutraal! Het is maar wat je er mee doet! 

Jeroen Heynemans

Ik ben niet arm, ik ben niet rijk. Op geld gebied.
Als ik om mijn eigen lichaam draai en mijn vrouw ziet, mijn zoon, beide in gezondheid dan voel ik me erg rijk.
Kijk ik naar mijn vrienden,voel ik me rijk.
Zou geld mij gelukkig maken?
Dan moet ik ook Ja zeggen.
Het geld als materiaal niet maar wel wat je er mee kan doen buiten je eigen doelen en wensen van bv een andere auto of motor of vakantie.
Andere mensen helpen die door niet worden geholpen door instanties, andere mensen die het niet breed hebben een mooie kerst bezorgen, echte goede doelen steunen waarvan je weet dat het geld of spullen op de juiste plek komt waar het nodig is.
Als je zorgt dat je zelf er goed bij kan zitten waar je mee tevreden bent, kun je delen met andere wat je niet nodig hebt.
Hoe mooi zou dat zijn.
Bedankt voor deze blog.
Groetjes Jeroen 

Tonny de Jong

Geld maakt niet gelukkig? Je kunt daarover natuurlijk van mening verschillen, maar dat een gebrek aan geld ongelukkig maakt daar is denk ik iedereen het wel over eens!

Je hebt gelijk dat geld niet gelukkig maakt een uitspraak is die je jezelf alleen kunt veroorloven als je in de luxe verkeerd dat je geen geldgebrek hebt en je niet bang hoeft te zijn om je rekeningen te betalen. In een zekere zin is het dus eigenlijk heel erg decadent om dat tegen anderen te roepen. Immers, hoeveel mensen raken er bijvoorbeeld in ons land wel niet werkeloos en zijn bang dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen?

Zelf ook in het verleden wat situaties meegemaakt waar ik erachter kwam dat zekerheid geen vanzelfsprekendheid is (voor wie wel eigenlijk?). Ik verkeer momenteel in de gelukkige situatie dat ik mij (voorlopig althans) geen zorgen hoef te maken over mijn financiën, maar dat geld dan maar onbelangrijk is zal je mij nooit horen zeggen. Dus ja, ik sluit je helemaal aan bij de wijze woorden in jouw blog.

Enneh, als ik een Porsche krijg wil ik er best wel een potje voor janken ;-) 

Frank

Ik ben liever ongelukkig mét geld, dan ongelukkig zonder geld!:-) 

Roos

Een spreuk: Mijn opa zegt altijd: Geld maakt niet gelukkig, vooral het geld dat je niet hebt!

Zelf heb ik altijd normaal kunnen leven, gelukkig en ongelukkig geweest zonder zorgen om geld, gewoon middelmatige inkomsten omdat ik niets heb met luxe en denk om milieu etc. Maar nu is het bedrijf failliet waar ik werkte en zit ik sinds augustus met een minimaal uitkerinkje en een te hoge huur. De stress die je dan telkens door je lijf voelt trekken als er weer een rekening is die je had willen omzetten in eten is niet voor te stellen als je dit niet eens hebt meegemaakt. Eigenlijk is het goed om dit eens mee te maken. Je wereldbeeld verandert voor altijd. Maar ik hoop wel dat dit niet blijft voortduren voor mij. Ik hoop dat we zo snel mogelijk allemaal een basisinkomen krijgen. Het is van de staat in- en ingemeen dat wij in dit soort situaties nét te weinig krijgen om gelukkig te mogen zijn. Nét te weinig om normaal te kunnen functioneren. Het is of ze het erom doen. Pesterij. Als 55-plusser met veel talenten moet je nog werk zien te vinden, dat wil je graag maar ze gooien je sollicitatie in de prullebak (blijkt uit enquete van mijn vakbond hier in België) 

Abdelkader Haichar

Hai,

Een duidelijk Blog Arthur, TOP !!

Ik ben niet arm en niet rijk, maar heb wel wat wat nodig om heeel veel mensen blij/gelukkig te kunnen maken.

grt Ab 

Mary Kouwenhoven

In plaats van direct te gaan typen (wat meer in mijn aard ligt) heb ik de vraag en het blog even laten sudderen. Toch kom ik bij hetzelfde antwoord uit: soms wel, soms niet. Lekker 'wishy washy', zoals Lucy Charlie Brown vaak verwijt als hij weer eens besluiteloos naar de vlieger in de boom staart.

Omdat het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, is om voor anderen in te vullen, houd ik het maar bij mezelf. Mij maakt geld niet gelukkig. Mooie foto's maken wél. Daarom zou ik met fotograferen graag een soort van basisinkomen kunnen verdienen. Méér hoeft niet. Ik drink net zo makkelijk cola light van de Aldi als van het grote merk. Ook mijn kleding hoeft niet van een merk voorzien te zijn. Nou ja, liefst wel van een wasmerk want anders moet ik het te snel vervangen en dat eh... kost weer geld.
Naam
E-mail
E-mail mij de reacties op dit artikel