Gratis E-book!!
Blije Muppen
geplaatst op 17 februari 2019

Van alle mensen die een bedrijf beginnen, moet meer dan de helft er binnen vijf jaar weer mee stoppen. Maar vooraf denken álle ondernemers dat zij bij de succesvolle helft horen.

 

 

Overoptimistisch dus die ondernemers. Blije muppen (*). Net als de meeste managers, politici en anderen die het voor het zeggen hebben. Het is een van de prikkelende gedachtes in het prachtige boek van psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman: Thinking, fast and slow.

 

"The people who have the greatest influence on the lives of others are likely to be optimistic and overconfldent, and to take more risks than they realize."

 

Het optimisme dat Kahneman bedoelt, gaat niet over het dom weglachen van problemen. Het gaat om het overschatten van je eigen vermogen om ze op te lossen. De 'dat-varkentje-was-ik-wel-even‘-houding.

Kahneman heeft een dubbel gevoel over dit soort mensen. Hij is er zelf namelijk een. En ook de wetenschap kan volgens hem niet zonder optimisten die denken: dat hele verhaal zal ik eens even haarfijn uitzoeken binnen vier jaar. Onderweg moeten de meesten hun verwachtingen bijstellen. Een paar geven het op. Een paar verzinnen zelf wat data. En de rest publiceert uiteindelijk jaren later over een klein deelgebied van een deelgebied.

 

Blije muppen zijn nodig. Zonder optimisme en zelfoverschatting zou er geen groot infrastructureel project tot stand zijn gekomen. Geen Betuweroute, maar ook geen Deltawerken. Er zou geen The Voice of Holland zijn. Er zouden geen medicijnen tegen dodelijke ziektes ontwikkeld worden. Er zou geen democratie en geen kapitalisme zijn. En, nee, ook geen schuldencrisis.

 

BLIJE MUPPEN ZIJN NODIG

 

Wat doen de minder blije muppen intussen? Tja. Die stemmen maar al te graag op de blijste. Ze luisteren graag naar hun mooie beloftes en hoopgevende verhalen. Ze lezen hun biografieën. Ze klagen over hen.

We houden van onze blije muppen. En we haten onze blije muppen.

 

Maar hoe zou het leven eruit zien zonder blije mupkes?

 

 

De komende dagen gaan we in het Zuiden heel veel blije muppen zien, fijne carnaval!

 

Arthur

 

PS: Laat gerust een reactie of een foto achter onderaan deze post. Word ik blij van. Anderen vast ook!

 

(*) Mup Mupke Muppen ( Limburgs koosnaampje)


Reviews
↓ Schrijf een review

Naam
E-mail
E-mail mij de reacties op dit artikel