Gratis E-book!!
Het onderwijs: een leerfabriek of leer community?
geplaatst op 14 december 2018

 

 

 

 

 

 

It’s not about ideas

 

It’s about making ideas happen

 

Op de Hogeschool Zuyd Sittard sprak ik een tijdje geleden met docenten in opleiding en studenten over de verbindingen tussen onderwijs en ondernemerschap. Schetste een beeld van de hedendaagse wereld die wordt gekenmerkt door razendsnelle technologische ontwikkeling en innovatie. Grote bedrijven hebben vaak moeite dit tempo bij te benen. Ik vertel over mijn eigen ervaringen uit de banken- en verzekeringssector, hoe slimme ondernemers hierop inspelen door met flexibele en snel handelende startups de markt te betreden. Deze startups nemen steeds een groter marktaandeel in, doordat zij heel snel reageren op veranderingen in de markt en individuele behoeften vanuit klanten.

 

 

Volgens mij zien organisaties niet de urgentie om te innoveren in tijden dat het goed gaat. Juist daar gaat het mis, want wanneer het slecht gaat en men wílt innoveren is er geen budget. De enige oplossing hiervoor is door constant te innoveren. Dit geldt ook voor het onderwijs. ROC’s, MBO’s HBO’s en universiteiten zijn al decennia, zo niet eeuwen, in dezelfde vorm gegoten.

 

Waarom beoordelen we prestaties nog steeds met cijfers? Waarom hebben we het onderwijs nog steeds onderverdeeld in studies en faculteiten? Waarom ligt de nadruk nog zo veel op uit het hoofd leren en niet op ervaringen, redeneringen en samenwerking, DOEN? Waarom zijn we in het onderwijs nog steeds zo gefixeerd op wat niet goed gaat en wat niet mogelijk is?

 

We moeten meer gaan dromen, out of the box leren denken en durven DOEN. Het onderwijs moet niet langer deze dromen de kop indrukken, maar juist een faciliterende rol spelen om ondernemende studenten de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen. Zodat hun passie en talenten optimaal worden getriggerd en ontwikkeld.

 

Ondanks alle technologische vooruitgang blijft de essentie van het onderwijs onveranderd: de uitwisseling van kennis en inspiratie tussen de docent en de student, maar ook tussen docenten en studenten onderling. De vraag is hoe die uitwisseling er onder invloed van de moderne wereld uit komt te zien. Technologie maakt ongekende manieren van kennisoverdracht mogelijk en daar moeten onderwijsinstellingen gebruik van maken. Tegelijkertijd blijven de kerneisen van onderwijs bestaan: hard werken en discipline.

 

Hier zie ik dat er veel winst te behalen valt op het gebied van verwachtingen vanuit studenten: de boodschap die hogescholen en universiteiten overbrengen is dat studeren een aaneenschakeling van feest en plezier is, waardoor er bij studenten een verkeerde verwachting ontstaat. Hieraan ligt een belangrijke vraag ten grondslag: is onderwijs een leerfabriek of een leer community? Sta je op de lopende band naar je diploma of bouw je samen aan je vaardigheden om een beter individu te worden? Die daar in lengte van jaren profijt uit zal halen voor zichzelf en de wereld om hem heen.

 

Om innovatie en technologie op de juiste manier in het onderwijs toe te passen, is het belangrijk dat er eerst antwoord wordt gegeven op bovenstaande vragen. We moeten weer durven dromen en met onze dromen aan de slag te gaan en het liefst zo snel als menselijk mogelijk.

 

Daarom ook het idee om koppen bij elkaar te zetten aan een grote tafel desnoods. In een grote gymzaal, collegezaal, waar er maar ook plek is voor nieuwe plannen, kruis bestuiven, ideeën op doen, plannen maken plannen uitvoeren. Lastig? Moeilijk? Laten we die problemen nu eens gaan aanpakken. Samen. Bedrijven, scholen, kids, vakmensen, onderwijzend personeel, managers, directieleden.

 

 

Ik ben voor. En jij?

 

Laat je reactie achter onder deze post en we maken er samen wat moois van.

 


Reviews
↓ Schrijf een review

Naam
E-mail
E-mail mij de reacties op dit artikel