Gratis E-book!!
Hoe breek je met zwakke punten?
geplaatst op 29 november 2020

 

 

 

 

 

 

Stel je eens voor....dat je weer twaalf jaar bent en thuiskomt met je schoolrapport.

Van de twaalf vakken zijn er negen waarop je heel gemiddeld scoort: zessen en zevens.

Op twee vakken heb je een extreem goed cijfer: een negen.

En op één vak heb je een flinke onvoldoende:

een vier.

 

Welk cijfer zouden je ouders het belangrijkst vinden?

Aan welk cijfer zouden ze de meeste aandacht besteden?

 

Het Amerikaanse pollbedrijf Gallup onderzocht hoe ouders naar de rapportcijfers van hun kinderen kijken. Ze lieten ouders in verschillende landen een schoolrapport zien, zoals hierboven beschreven. Wat bleek? De overgrote meerderheid van alle ouders in alle onderzochte landen soms meer dan tachtig procent vond de onvoldoende het belangrijkst. Een kleine minderheid vond wat het kind wél heel goed kon het belangrijkst.

 

Niet alleen in gezinnen en op scholen, maar ook in bedrijven en instellingen wordt de dagelijkse praktijk beheerst door dit “reparatie denken”. Om te groeien en te verbeteren, kijken we vooral naar wat er niet deugt en proberen dat te repareren. We kijken naar de Vier op het rapport en willen daar een zes van maken. Terwijl we als kind al weten dat onze toekomst tóch niet ligt binnen dat vak met die onvoldoende.

 

 

Ook de functioneringsgesprekken in verreweg de meeste bedrijven zitten zo in elkaar. Zonder dat we er erg in hebben, leggen we steeds weer de nadruk op de zwakke punten. Zelfs al weten we heel goed dat dit niet werkt. Dit blijkt alleen al uit de formulieren die de meeste organisaties gebruiken voor deze punten worden daarop gewoon ’sterke punten’ genoemd, maar zwakke punten noemen we steevast 'verbeter-’ of ’ontwikkelpunten’. Het gevolg: jaarlijks wordt het grootste deel van onze energie én van ons opleidingsgeld geïnvesteerd in pogingen om een vier tot een zes te 'ontwikkelen’.

 

 

Begrijp me goed. Natuurlijk zijn er altijd vieren die we moeten optrekken tot minimaal een voldoende. Een leraar mag zich niet telkens weer vergissen in de d's en de t’s. En een accountant mag niet te veel rekenfouten maken. Maar echt uitblinken, als individu, als team of als bedrijf, dat lukt natuurlijk niet op basis van zesjes. Dat lukt alleen maar als je begint met een acht, negen of tien en van daaruit verder groeit. Als je denkt en handelt vanuit je sterke punten en breekt met je zwakke punten.

 

NIET MAKKELIJK, WEL TE DOEN

 

Nogmaals, dat is niet makkelijk. Al was het alleen maar omdat onze aandacht volautomatisch meer uitgaat naar pijn, verlies en mislukking, dan naar plezier, winst en succes. In een maatschappij waar 'in leven blijven’ de grootste uitdaging was, was dat misschien een voordeel. Maar in onze huidige samenleving is de hoofdvraag voor veel mensen eerder: hoe kan ik het leven dat ik leef zo productief, gelukkig en zinvol mogelijk besteden?

 

Daarom laat ik je zien hoe je breekt met je zwakke punten, wat ik ook doe by the way. Ik doe het voor, we doen het samen en jij doet het alleen.

 

HOE BREEK JE MET ZWAKKE PUNTEN

 

Ik ben bezig om een programma te schrijven waarin ik breek met mythes en onwaarheden die door velen als waarheid worden bestempeld. Je zult je verbazen wat ze zijn en hoe het ermee breken je zal bevrijden van deze belemmerende overtuigingen die jouw succes, jouw plezier, jouw geluk heel lang in de weg hebben gestaan. Daarna ga ik het uitrollen en ik begin in Zuid Limburg.

Ik zal heldere inzichten vrijgeven, uit eigen ervaring spreken en met voorbeelden komen die iedereen mee heeft gemaakt, gevoeld en begrijpt. Je ogen zullen open gaan, je gaat breken met angst, falen.

Ik laat je zien dat je kunt werken aan je sterke punten, hoe je ze vindt, vastlegt, verduidelijkt en verankerd tot nieuw sterker gedrag. We gaan voor de 10. En jij doet mee!

 

 

 

Moet je dan je baan maar meteen opzeggen? Of je bedrijf sluiten?

 

NEE

 

Ik laat je zien én beleven hoe je stap voor stap je passen gaat zetten, week voor week, maand voor maand. Zo krijgt je werk en de rest van je leven steeds meer te vorm rond jouw persoonlijke sterkten. Een positieve, optimistische aanpak, die bovendien zeer effectief blijkt in de praktijk door te doen wat je wilt doen en waar je goed in bent om te doen. DOEN!

 

 

Word vervolgd…..

 

Het plaatsen van reacties bij dit artikel is uitgeschakeld.