Gratis E-book!!
Hoe bereik je commitment?
geplaatst op 29 november 2020

 

 

 

Hoe bereik je commitment?

 

“Ik wens je veel personeel toe!” is een oude uitspraak als je iemand veel sores wenst.

Er zit geen positieve vibe achter deze uitspraak. Echter is het hebben van veel personeel best een dingetje,

zo niet een DING.

Wat komt er allemaal bij kijken? Wie doet wat en wanneer? Wie voldoet en wie iets minder?

Welke plichten en rechten? Administratie? Ik geef het je te doen.

 

Maar het hebben van een goeie club mensen kan ook veel voor je bedrijf of organisatie betekenen. Zeker als je kijkt naar groei van omzet, marge en groei in het algemeen. Uitbreiding. Groter assortiment. Meer diensten. Ga zo maar door. Eenmaal op orde loopt het wel….of toch niet?

 

Niets is zo veranderlijk als verandering.

 

Je concurrent komt met iets nieuws, de markt verschuift naar het buitenland, wetgeving verscherpt, online wordt ineens ook jouw markt, mensen vertrekken naar nieuwe werkgevers, zieke mensen vallen uit, crisis in de economie. Kortom allemaal factoren die veranderingen binnen en buiten bedrijven en organisaties plaatsvinden.

 

Hoe moet je daarin mee?

Hoe ga je daarin mee?

 

Verandering is van alle tijden en ook van deze tijd, je ontkomt er niet aan, je mensen ook niet.

Het een zeggen en het ook doen zijn 2 verschillende werelden

.

Wat gebeurt er eigenlijk voordat jij zelf of een ander ja zegt en ja doet? En waarom gebeurt dat zo?

 

Hoe kun je daar als manager/ondernemer invloed op uitoefenen?

Ofwel: hoe bereik je commitment?

 

Daar ga ik het nu verder over hebben in dit blog.

 

Hoe bereik je commitment?

 

 

Ik zie het zo, commitment is een formule.

Eenmaal opgezet en getest werkt deze altijd. Je stopt er iets in en er komt iets uit, eenvoudig toch?

 

Dit is die -HOE BEREIK JE COMMITMENT- formule ja denken+ ja voelen+ja doen=Commitment

 

Commitment is de sterkste vorm van betrokkenheid en verbondenheid. Linksom of rechtsom, je gaat je doel halen. Bij topsporters is dit bijvoorbeeld goed waar te nemen. Zij richten hun levenspatroon zo in dat ze maximaal kans hebben op het beste resultaat. Hun commitment geeft ze veerkracht om door te gaan bij tegenslag. Om topprestaties te bereiken in de sport, je privéleven of het bedrijfsleven, heb je commitment nodig als bewapening van je draagvlak. Is er geen echt commitment, dan geef je snel op als het even niet meezit.

 

Commitment geef je en krijg je niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen. Wat dan?

(Ik hoor het je bijna denken ;-)

 

Wat we vaak bij Steyn & Allberg horen, als we trainen en feedback vragen, zijn deze 4 basis opmerkingen. Misschien herken jij ze ook wel.

 

1. ‘Waar gaat dit over?’

 

2. ‘Oh, en wat bedoelen ze daar dan mee?’

 

3. ‘Ik snap het .. . Maar waarom zou ik daaraan meedoen?’

 

4. ‘Leuk, maar hoe moet ik dat dan doen?’

 

Toewijding en commitment ontwikkelen kent een aantal fasen. Net als in een verkoopgesprek een aantal fasen zitten. (daarover in een volgend blog meer)

 

In eerste instantie zijn je mensen zich vaak niet bewust van de noodzaak of het nut om dingen (anders) te doen. Met andere woorden, ze zijn zich onbewust van de toegevoegde waarde van de verandering of het doel. Dit is de eerste fase. Vaak zit jij als manager op het commitmentniveau en houd je een fantastisch relaas terwijl de helft van je publiek zich niet bewust is dat er iets speelt, laat staan doorziet wat er speelt.

 

VAN ONBEWUST NAAR BEWUST MAKEN

 

Door communicatie moet jij je medewerkers bewust maken van een bepaalde verandering en de toegevoegde waarde ervan; zo komen ze in fase 2. Ik noem deze communicatiestap confrontatie massage.

 

Je moet medewerkers op een vriendelijke manier vertellen dat ze anders moeten gaan werken. En dat ‘wrijf’ ik er met gevoel bij ze in. (massage)

 

Stel omstandigheden veranderen binnen je bedrijf, je moet taken gaan herverdelen, afdelingen samenvoegen. Je medewerkers staan dan niet meteen te juichen van geluk en roepen massaal: YES dat is leuk gaan we doen! Helaas.

 

Ze zeggen misschien wel dat ze akkoord gaan maar gedragen zich daar niet direct naar. Begrijp je me?

Door met respect de confrontatie massage toe te passen maak je ze bewust van de veranderde omstandigheden of hun tekortschietende werkzaamheden. Dit zal de emoties ook niet onberoerd laten, maar daar ligt dan wel de kiem tot commitment. Je helpt ze naar een volgende fase van bereidwilligheid. In deze fase leren je medewerkers begrip op te brengen voor jouw plannen. Geef ze inzicht, kennis en achtergronden van de aankomende plannen en leg ze goed uit welke resultaten daarmee ontstaan.

 

Nuttig tot zover? Mooi!

 

In de volgende blog ga ik verder in op de volgende fasen waar je mensen in mee kunt nemen als er veranderingen op het spel staan. Dan komen naast Onbewust Bewust Begrip ook Geloof en Commitment aan de beurt.

 

Tot die tijd, goeie zaken veel plezier!

RendMensvolle groet,

 

Arthur


Reviews
↓ Schrijf een review

Naam
E-mail
E-mail mij de reacties op dit artikel