Gratis E-book!!
4 tips om je eigen erecode op te stellen
geplaatst op 29 november 2020

Elk team heeft een 'Erecode’ nodig

 

Als er geen regels zijn, maken mensen hun eigen keuze. Laat daarom een ethische lijst ontwikkelen van regels om succes binnen je bedrijf of organisatie te garanderen.

Het idee dat succesvolle bedrijven succesvolle teams nodig hebben, is niets nieuws. Ondernemers weten dat ze goede mensen om zich heen moeten hebben om tot de top te komen. Zakendoen is geen individuele sport, maar een teamsport.

 

Maar wat maakt een team een geweldig team? Cultuur, persoonlijkheden en eigenschappen, talent, vaardigheden zijn allemaal belangrijk, maar als je op zoek bent naar een team op kampioenschapsniveau, dan moet je een systeem creëren dat mensen verantwoordelijk houdt voor hun acties en voor elkaar.

 

Het is hetzelfde als in de sport. Je zult zeker je sterspelers moeten hebben, maar zelfs zij kunnen niet slagen als niet iedereen aan boord is. Door hetzelfde spelplan te spelen, elkaar te motiveren, naar dezelfde erecode te verwijzen en veel belangrijker nog, te handelen.

 

Een lijst van deze regels is wat ik noem de "Erecode” van een team. Het is iets wat ik in veel grote succesvolle ondernemingen heb gezien en zien ontstaan in de tijd dat ik als trainer/coach mijn “hobby” heb uitgevoerd. Het is niet veel meer dan een set eenvoudige, krachtige regels die het interne gedrag van een team, organisatie, familie en zelfs een land bepalen. Deze regels bepalen hoe we met elkaar omgaan.

 

Afspraken gemaakt door en voor mensen die elkaar dagelijks tegenkomen op het werk, die er voor elkaar zijn als het goed en minder goed gaat. Ze zijn er om voor te vechten en te verdedigen, rekenschap aan af te leggen, verantwoordelijkheid. Hoe hoog de druk ook wordt binnen het team. Samen dragen ze deze set regels.

Deze regels hoeven niet ingewikkeld te zijn, maar moeten wel waardevol zijn. Enkele voorbeelden van wat ik altijd in mijn lijstje krijg zijn:

 

'Wees altijd op tijd.'

'Behandel je collega zoals je zelf graag behandeld wilt worden.'

'Klanten hebben altijd gelijk, ook als ze dat niet hebben.'

'Als je niet zeker weet hoe je de vraag van een klant moet beantwoorden, vraag het dan aan iemand die het weet.'

'Bouwen aan persoonlijke ontwikkeling en opleiding door….'

 

De lijst gaat veel verder en kan worden aangepast aan ieder team mensen en kan zo lang worden als nodig is.

Zoals ik altijd zeg: "Bij gebrek aan regels, creëren mensen ze zelf". Om er zeker van te zijn dat je team zo goed mogelijk functioneert, laat ik hier zien hoe je zo’n erecode zelf kunt ontwikkelen.

 

Hier volgen 4 tips om je eigen ERECODE op te stellen binnen jouw bedrijf of organisatie:

 

1.  Zoek een geschikt moment om de erecode te maken

Dat ‘zakendoen’ is hectisch. Ga er daarom eens rustig voor zitten zonder stress of hoog in je emotie. Wanneer de emoties hoog zijn, is de intelligentie laag. Wacht tot je een rustig moment voor jezelf hebt, zodat je helder en rationeel kunt nadenken.

 

2.  Zoek terugkerende problemen die de prestaties van het team hinderen

Is er iemand in je team die snel iemand anders publiekelijk negatief benaderd? Is traagheid een veelvoorkomend probleem op kantoor? Communiceren mensen gewoon niet goed met elkaar? Als er iets is dat beter kan, bepaal dan de oplossing beschreven in een erecode. Gaan binnendienst en buitendienst goed met elkaar om? Iedereen moet meedoen.

 

Het is gemakkelijk om de lijst zelf op te stellen vanuit de toplaag van het bedrijf, directie of management maar dat zal niet lang stand houden. De waarheid is dat als een team succesvol wil zijn, de leider transparant moet zijn en open moet staan voor opbouwende kritiek. Misschien zijn sommige regels te dwingend voor het team. Regels als "Elke verzonden e-mail moet in CC naar directie" zijn gewoon niet passend en gaan ook niet als zodanig werken binnen de erecode van het team. Bovendien, wanneer een team het gevoel heeft dat ze ook zelf de hand hebben gehad in het samenstellen van de erecode is de kans veel groter dat ze deze willen en zullen handhaven. Het is immers hun eigen set regels.

 

3.  Wees specifiek

De erecode is geen missieverklaring. Het is directer dan dat.  In plaats van regels te maken zoals "Wees professioneel", moet er komen te staan wat dat specifiek betekent. Iets als, "Bespreek geen problemen terwijl je boos bent. Laat je emoties even tot rust komen en laat de ratio het dan pas overnemen om het gesprek verder te vervolgen. Of, "Spreek nooit slecht over een teamgenoot achter hun rug. Confronteer elkaar direct en altijd met respect.

 

Regels moeten uitdagend zijn, maar niet onrealistisch

Het is gemakkelijk om te overdrijven bij het maken van een erecode.  Als management zul je waarschijnlijk honderden regels willen hebben, maar dat kan overweldigend zijn voor het team en kan het bedrijf eerder schaden dan vooruit helpen. Begin net als bij spelregels met een korte en eenvoudige lijst die iedereen kan begrijpen en waar iedereen naar wil en kan streven. Daarbij is het maken van deze lijst met regels een teambuildingactiviteit op zich.

 

4.  Houd elkaar verantwoordelijk voor de erecode

Als iemand de erecode overtreedt, breng het onder de aandacht. Als de regels niet worden gehandhaafd, dan worden de regels gewoon weer een stof happende motiverende poster op kantoor in een lijstje. Moedig je team aan om ook jou tot verantwoording te roepen als je zelf over de lijn gaat.  Respect is altijd tweerichtingsverkeer.

 

Vergeet niet dat een erecode een steeds evoluerende samenstelling is die verandert op basis van het team, de huidige problemen en onmiddellijke behoeften binnen de organisatie.  De erecode is ook een geweldige manier om nieuwe kandidaten te screenen die solliciteren naar een functie binnen je bedrijf. Als hij of zij zich niet kan houden aan de regels die de nieuwe collega’s samen met jou hebben opgesteld tja… dan kan het betekenen dat deze persoon nog niet de juiste persoon is die jullie zoeken voor de vacature.

 

Als je nu geïnteresseerd bent geraakt wat zo’n erecode voor jouw team medewerkers kan doen en je hebt daarbij mijn hulp nodig, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Elk team heeft ruimte voor verbetering. Tijdens het gesprek dat we dan samen hebben kunnen we vaststellen op welke gebieden inspanningen geleverd moet gaan worden. Zo werken we samen aan het sterker maken van de mensen én het bedrijf waar ze werken. En dat noem ik rendeMensgroei. Mensen boeien, binden en laten bijdragen aan het bedrijfsrendement.

 

Koffie?

 

 

Meer informatie over de mogelijkheden binnen jouw team?

 

Een mailtje is snel verstuurd en een afspraak zo gemaakt.

 


Reviews
↓ Schrijf een review

Naam
E-mail
E-mail mij de reacties op dit artikel